Hor Zvjezdice u predstavi Gradskog pozorišta ,,Kinez“

PODGORICA – Rad na novoj predstavi „Kinez“, koju će po tekstu Maje Todorović režirati Anja Suša, počeo je na Dramskoj sceni za djecu Gradskog pozorišta. Riječ je o koprodukciji ASSITEJ centra Crna Gora, Fondacije „Kotorski festival pozorišta za djecu“ i Gradskog pozorišta. Premijera predstave biće održana krajem juna u Kotoru, u sklopu festivala Kotor art, a u septembru će biti prvi put prikazana u Podgorici, saopšteno je u ponedjeljak na pres konferenciji.

U predstavi igraju glumci Gradskog pozorišta Jelena Simić, Goran Slavić i Emir Ćatović.

Na prvom konkursu za najbolji dramski tekst za djecu i mlade, koji su zajedno pokrenuli ASSITEJ centar, Gradsko pozorište i Kotorski festival pozorišta za djecu, dramski komad „Kinez“ Maje Todorović, namijenjen tinejdžerima, proglašen je najboljim. Nagrada je podrazumijevala i praizvedbu komada u koprodukciji Gradskog pozorišta i Kotorskog festivala pozorišta za djecu, u sezoni 2013/2014.

Direktorica Gradskog pozorišta Ivana Mrvaljević kazala je da je „Kinez“ suptilno i poetski napisan komad za starije od 12 godina. Kako je istakla, priča ozbiljno pristupa temi bolnog odrastanja u okruženju poremećenog sistema vrijednosti, u kojem imaginarni, iščašeni svijet igrica postaje realnost otuđene, usamljene i zbunjene djece.

Maja Todorović, koja je završila dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, istakla je da je „Kinez“ bio njena diplomska drama.

– Moja želja je bila da se bavim djecom koja odrastaju ili su odrastala u periodu kada su sve stvari oko nas postale same sebi dovoljne i vremenu u kome smo zaboravili da se bavimo jedni drugima. Zbog toga su moji junaci djeca koja pokušavaju da pronađu ljubav na drugom mjestu, kada je već ne mogu naći kod kuće – istakla je Todorović.

Rediteljka Anja Suša kazala je da je priča smještena u savremeni ambijent nekog od naših tranzicionih društava sa mnogo različitih problema.

– Meni je zanimljiva izvođačka pozicija troje glumaca u odnosu na sam tekst – istakla je Suša.

U predstavi će značajan učesnik biti i dječji hor „Zvjezdice“ iz Podgorice. Na pres konferenciji govorili su i kostimografkinja Maja Mirković, kompozitor Igor Gostuški, dirigentnkinja hora „Zvjezdice“ Ana Klepić i glumac Goran Slavić.

Krajem godine novi konkurs za najbolji dramski tekst

Konkurs za najbolji dramski tekst za djecu i mlade, koji su pokrenuli ASSITEJ centar, Gradsko pozorište i Kotorski festival pozorišta za djecu, raspisuje se svake druge godine. Direktor Kotorskog festivala pozorišta za djecu Petar Pejaković najavio je da će na jesen krenuti najava novog konkursa.

– Pozivam sve koji se bave pisanjem da krenu da razmišljaju u tom pravcu i da zanju da ćemo ovaj konkurs nastaviti. Biće raspisan tokom sljedeće jeseni ili zime – istakao je Pejaković, dodajući da je komad „Kinez“ hrabar i da se bavi nečim čime se rijetko bave i u komadu za odrasle, a kamoli za djecu.

Izvor:Pobjeda

Napiši komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *