Zvjezdice na festivalu ,,Radost Evrope“ Beograd 2014.

Tradicionalni Međunarodni susret dece Evrope “Radost Evrope” održaće se od 2. do 5. oktobra, u Beogradu, u organizaciji Dečjeg kulturnog centra Beograd i pod pokroviteljstvom Gradske uprave grada Beograda.Na ovom festivalu Crnu Goru predstavljaće dječiji hor ,,Zvjezdice“ iz Podgorice.Zahvaljujući  Montenegro airlines-u i Željeznici Crne Gore, koji su pomogli da se ovo gostovanje ostvari, hor će se predstaviti  desetominutnim programom na koncertu ,, Susreti prijateljstva“  03.oktobra  i na završnoj -gala večeri u Sava Centru -05.oktobra,  pjesmom ,,Bon-ton“.

Po 45. put, deca iz beogradskih osnovnih škola ugostiće u svojim domovima vršnjake iz evropskih zemalja, a Beograd će tokom četiri dana trajanja manifestacije postati dečja prestonica Evrope. Učesnici manifestacije su deca uzrasta od 7 do 14 godina iz Albanije, Belorusije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Letonije, Makedonije, Nemačke, Norveške, Poljske, Rumunije, Slovačke, Slovenije, Srbije, Turske, Francuske, Crne Gore i Češke.

Zemlje će se predstaviti kroz muziku, ples, slikarstvo i sveukupno dečje stvaralaštvo na karnevalu u centru grada, koncertima “Susreti prijateljstava” u Dečjem kulturnom centru Beograd, Međunarodnom likovnom konkursu, poludnevnom programu na Adi Ciganliji i svečanom koncertu u Sava centru.

Na svim segmentima manifestacije deca iz osnovne škole “Petar Kočić”, “Rade Drainac”, “Đura Jakšić”, “Milan Đ. Milićević”, “Ivo Andrić’’, “Branko Radičević” – Novi Beograd, “Branko Radičević” – Boljevci, “Miloš Crnjanski”, “Laza Kostić”, “Starina Novak”, “Skadarlija”, Kralj Petar I”, “Kralj Aleksandar I”, “Vladislav Ribnikar”, “Vasa Čarapić”, “Milena Pavlović-Barili”, Dom za decu oštećenog sluha “Stefan Dečanski” i Škola pri Ambasadi Ruske Federacije u Republici Srbiji i bodriće svoje goste.

Učestvujući u manifestaciji, deca dobijaju mogućnost da se međusobno upoznaju i uspostave trajna prijateljstva.

Obeleževanje 25 godina od potpisivanja Konvencije UN o pravima deteta je povod da tema ovogodišnjeg Susreta dece Evrope “Radost Evrope” budu stihovi poznatog srpskog pisca za decu Ljubivoja Ršumovića iz knjige “Bukvar dečjih prava”. Ljubivoje Ršumović, koji u ovoj knjizi na slikovit način opisuje najvažnije delove Konvencije, dobitnik je nagrade UNESCA, kao i brojnih drugih domaćih i međunarodnih priznanja. Bukvar je preveden na engleski, italijanski, mađarski, rumunski, romski, slovački i makedonski jezik, a izabrani stihovi za ovogodišnju temu “Radosti Evrope” su:

Biće pravde na svetu
I znanja i lepote
Deca će spasiti planetu
Od mržnje i prostote

Ovа temа je dovoljno inspirаtivnа zа sve oblаsti umetničkog stvаrаlаštvа, а s druge strаne i univerzаlno rаzumljivа u svojoj poruci povezivаnjа i prevаzilаženjа svih rаzličitosti i grаnicа.

Pored Sekretarijata za kulturu Gradske uprave grada Beograda, ovogodišnju “Radost Evrope” podržali su Fondacija “Dragica Nikolić”, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Ministarstvo pravde – Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama, Uprava za zajedničke poslove republičkih organa, Centar Sava, Košarkaški klub Partizan, Parking servis, Ada Ciganlija, Dom i škola za decu oštećenog sluha “Stefan Dečanski”, Naftna industrija Srbije, Voda Jana, Aigo, Mekdonalds, kao i medijski sponzori RTS, RTV Studio B, Politika i Politikin zabavnik.

Napiši komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *